Ομιλία στην Αθήνα στις 4 Δεκεμβρίου 2006

6 comments:

Ανώνυμος είπε...

"Θέλω να γνωρίσω όλους αυτούς που σκύβουν
Πάνω από ένα καθαρό κομμάτι χαρτί
Μέσα σε βρόμικες διαλυμένες κάμαρες
Γεμάτοι οργή κι απόγνωση
Αποφασισμένοι ωστόσο
Να το λεκιάσουν με λέξεις
βρόμικες λέξεις
άγιες λέξεις
λέξεις κλειδιά
ιδέες φαντάσματα
λυτρωτικές φράσεις

Θέλω να γνωρίσω όλους αυτούς τους μανιακούς του λόγου

Να γλείψω το μελάνι από τα δάχτυλα τους
Να φιλήσω τα παραμορφωμένα τους μέτωπα
Να συμμαζέψω τις τσαλακωμένες τους ονειρώξεις
Να διορθώσω τα ορθογραφικά λάθη του έρωτα τους
Να τους καθησυχάσω
Να τους πείσω πως δε χρειαζόμαστε άλλο αίμα γι' απόψε
Πως χορτάσαμε
Κι ύστερα να τους βάλω στο κρεβάτι
Και να τους νανουρίσω"



..Πως θα ήταν άραγε ο κόσμος, αν γνώριζε πόσο πραγματικά υπέροχοι άνθρωποι υπάρχουν δίπλα του; Άνθρωποι που ενώ έχουν φύγει παραμένουν πιο ζωντανοί κ' από τους ζωντανούς, άνθρωποι που περιμένουν στωικά να τους ανακαλύψουμε στις σελίδες κάποιου κιτρινισμένου βιβλίου.

Λένε, ότι όλοι αυτοί οι άνθρωποι όταν εγκαταλείπουν τα εγκόσμια πηγαίνουν σε μέρος ξεχωριστό, ξεχωριστό σαν αυτούς. Εύχομαι να καταφέρω να μπω λαθραία στον παράδεισό τους. Να κρυφακούω τις συζητήσεις τους και να τους ακολουθώ στις αναζητήσεις τους. Να δω για λίγο το όνειρο μέσα από τη λάμψη των ματιών τους, να αγγίξω κάθε τι που τους προκαλεί έμπνευση, να ζεσταθώ από τη θέρμη της καρδιάς τους, να ατενίσω το μεγαλείο της ψυχής τους..

Μέχρι την επόμενη ομιλία σου, καλή συνέχεια.

Ανώνυμος είπε...

Παντελής Γιαννουλάκης για πάντα....

Ανώνυμος είπε...

ti tha ginei me to cosmopolis project??? as mou pei kapoios.

Ανώνυμος είπε...

κ. Γιαννουλάκη (γυρνώντας λίγο πίσω στο χρόνο στην πρώτη ομιλία σας, που παρακολούθησα) θα ήθελα να σας ρωτήσω ποια είναι η γνώμη σας για τον George Lucas και για την δουλειά του πάνω στο STAR WARS... Προσωπικά αν και μου αρέσει ο κόσμος, που περιγράφεται μέσα από το έργο του, από τις έξι ταινίες μόνο οι 2 από αυτές θεωρώ πως στέκουν καλά από μόνες τους (episode iii & v) και πως 6 ταινίες, που εξιστορούν την ιστορία των Skywalker είναι πολλές όταν υπάρχουν και άλλα projects, που την υποστηρίζουν. Θεωρείτε πως δημιουργήθηκαν περισσότερο ως αρχετυπικό/υποσυνείδητο μέσο παρά με σκηνοθετική/κινηματογραφική διάθεση;...

Π. Β. Γ. είπε...

MidnightWalker23 >

To Star Wars είναι -εδώ και πολλά χρόνια- ένα κομμάτι του pop culture.
Ο Lucas είναι ένας ιδιοφυιής σκηνοθέτης, που έχει κάνει κάτι το οποίο απαιτεί απίστευτη εργασία και αφοσίωση.
Ο κινηματογράφος γενικώς, δουλεύει με αρχέτυπα.
Η σκηνοθετική-κινηματογραφική τέχνη είναι ακριβώς αυτό. Ένα δημιουργικό παιχνίδι με τα αρχέτυπα, το υποσυνείδητο, την αντίληψη, κλπ.

Πιο συγκεκριμένα, οι τρεις πρώτες παλιές ταινίες του StarWars είναι κατά τη γνώμη μου ανυπέρβλητες. Οι τελευταίες τρεις δεν είναι τόσο καλές όσο εκείνες. Αλλά παρουσίασαν το έπος (space opera) στη νέα γενιά.
Για να καταδειχθούν οι λεπτομέρεις των σεναρίων που έχουν να κάνουν με ένα σωρό ενδιαφέροντα θέματα, (τα οποία ο Lucas έχει δανειστεί και συνθέσει), θα απαιτούταν ένα ολόκληρο βιβλίο μελέτης. Είναι η προσπάθεια παρουσίασης μιας ολόκληρης νεομυθολογίας της νέας εποχής, που κρύβεται πίσω από ένα σύνθετο σενάριο δραματοποιημένων ιστοριών και action. Όπως, άλλωστε, και οι ταινίες του Matrix (και κυρίως η πρώτη). Έχει απλά να κάνει με το πρωτογενές υλικό πάνω στο οποίο δουλεύουν οι σεναριογράφοι και οι σκηνοθέτες για να εξάγουν τελικά από αυτό ένα drama.
Το γεγονός ότι ο Lucas δεν συζητάει για το πρωτογενές υλικό (ας πούμε, για τις εμπνεύσεις-θεμέλιά του), εφόσον εσύ ή εγώ το διακρίνουμε, μάς βάζει να σκεφτόμαστε με τη σειρά μας διάφορα σενάρια. Όμως, σχεδόν κανένας δημιουργός δεν συζητά για το πρωτογενές υλικό του. Ουσιαστικά, δεν υπάρχει κανένας λόγος.
Να θυμάσαι ότι όλος ο κινηματογράφος, σχεδόν ανεξαιρέτως, αντλεί από τη λογοτεχνία. Η λογοτεχνία με τη σειρά της αντλεί από την έρευνα και τη μελέτη. Η έρευνα και η μελέτη αντλεί από την πραγματικότητα. Η πραγματικότητα, όπως την καταλαβαίνει ο καθένας, δημιουργείται από την αντίληψή μας , τις εμπειρίες, την παιδεία, και τις πεποιθήσεις μας για αυτήν.
Το βαθύτερο πρωτογενές υλικό είναι ένα μεγάλο μυστήριο...

φιλικά
Π.Γ.

Ανώνυμος είπε...

Νομίζω πως καταλαβαίνω τι προσπαθείτε να πείτε... Πάντως οποιαδήποτε σχέση με pop culture δεν νομίζω πως έκανε καλό προς την παρουσίαση ούτε του STAR WARS ούτε του MATRIX, π.χ. τα THE CHRONICLES OF RIDDICK κ' EQUILIBRIUM κατά τη γνώμη μου έχουν καταπληκτική ατμόσφαιρα κ' ύφος και θα προτιμούσα το S.W. ή το MATRIX να είχε ακολουθήσει λίγο τα χνάρια τους...Θα ήθελα να σας ρωτήσω και για τη ΣΥΝΑΡΧΙΑ αν έχει σχέση με τις τωρινές πολιτικές εξελίξεις (όπως η ανάδειξη του Σαρκοζί σε ηγέτη της Ευρώπης) και με τον πόλεμο ΦΛΟΓΑΣ-ΠΑΓΟΥ, που αναφέρει ο Μπαλάνος και, αν κατάλαβα καλά, ότι ακόμα και σαν αντίδοτο στο χάος η συναρχία δεν θα πρέπει να νοείται με την έννοια του καλού (όπως αναφέρει ο Michael Moorcock στα βιβλία του με τον Έλρικ ότι τάξη και χάος δεν ισοδυναμεί με καλό και κακό αντίστοιχα)...
Ευχαριστώ που μπήκατε στον κόπο να μου απαντήσετε...

με εκτίμηση,
Άγγελος Π.