ΕΦΥΓΕ Ο ΓΙΑΝΝΗΣ ΦΟΥΡΑΚΗΣ


Έφυγε ο Γιάννης Φουράκης


Σήμερα Τετάρτη 1 Δεκεμβρίου, στις 7.00' μμ, απεβίωσε ο συγγραφέας Ιωάννης Φουράκης.

Η θλίψη μας είναι πολύ μεγάλη για την μεγάλη απώλεια του σημαντικού αυτού διανοητή, που υπήρξε υποδειγματικός φίλος, δάσκαλος, πατέρας, και ένας άνθρωπος ιδιαίτερης σοφίας και έμπνευσης, πολυμάθειας και καλοσύνης.

Αιωνία του η μνήμη.


Ο Γιάννης Φουράκης έφυγε αδίκως πρόωρα, σε ηλικία 73 ετών, κι ενώ είχε ακόμη έργο να παρουσιάσει, είχε ενέργεια και θέληση και πολλά νέα σχέδια, καθώς και πολλούς ανθρώπους που αγαπούσε και τον αγαπούσαν και στους οποίους ήθελε να προσφέρει περισσότερα.
Άφησε πίσω του τον άξιο γιό του Τάλω και την αγαπημένη του σύζυγο Μάρω, πολλούς καλούς φίλους και συγγενείς, συνεργάτες, συνταξιδιώτες και πολλούς νεαρούς μαθητές.
Όποιος τον γνώριζε προσωπικά τον αγαπούσε και τον εκτιμούσε, το ίδιο και οι χιλιάδες αναγνώστες του και θερμοί θαυμαστές του στην Ελλάδα και στον κόσμο.

Υπέστη εγκεφαλικό επεισόδιο ενώ έγραφε στο γραφείο του για τη μοίρα της Ελλάδας, και έδωσε τη μεγάλη μάχη για τη ζωή του επί ενάμισι μήνα σε τέσσερα νοσοκομεία, όπου γίναμε μάρτυρες θαυμάτων ξανά και ξανά, σαν κάτι να προσπαθούσε να τον βοηθήσει και να τον κρατήσει στη ζωή, αλλά στο τέλος ο ταλαιπωρημένος οργανισμός του δεν άντεξε και οδηγήθηκε στην απελευθέρωση και στο τελευταίο ταξίδι πέρα από την πύλη...


Μεγάλος και συγκινητικός παρασκηνιακός αγώνας έγινε για να σωθεί η ζωή του Γιάννη, σε πολλές επείγουσες περιστάσεις και υπό δύσκολες συνθήκες επί εβδομάδες, από καλούς φίλους, καθηγητές που τον αγαπούσαν, καλούς γιατρούς και επιστήμονες, σεμνούς σημαντικούς ανθρώπους και μεγάλους παράγοντες της χώρας, και ανιδιοτελείς ανθρώπους που προσπάθησαν να τον βοηθήσουν ο καθένας με τις δυνάμεις του. Η οικογένεια του και οι φίλοι του, τούς ευχαριστούμε για την αγγελική βοήθειά τους και για το αληθινό ενδιαφέρον τους για έναν αξιόλογο δάσκαλο και υπέροχο άνθρωπο, που η μόνη του περιουσία ήταν και είναι η ειλικρινή αγάπη των ανθρώπων στο πρόσωπό του, το «πυραιθέριο όραμα», τα βιβλία και η γνώση.

Τους τελευταίους μήνες είχε ξεκινήσει να γράφει την αυτοβιογραφία του, με τον τίτλο "Ευλογημένη Φτώχεια", (ένα συγκινητικό μέρος της οποίας διαβάσαμε μια νύχτα μαζί και μού έκανε πολύ μεγάλη εντύπωση). Κι, επίσης, λίγες μέρες πριν το μοιραίο επεισόδιο, αποφάσισε να γράψει ένα νέο βιβλίο για την σημερινή κατάσταση της Ελλάδας, για τη σύνδεσή της με αντίστοιχες καταστάσεις του παρελθόντος (ο Γιάννης πίστευε -και αποδείκνυε- ότι η Ιστορία επαναλαμβάνεται), και για τα συμπεράσματά του για το μέλλον των Ελλήνων.
Ήταν τόσο μεγάλος ο ενθουσιασμός του για αυτό το νέο του έργο, που μέσα σε τέσσερις ημέρες είχε γράψει πάνω από εβδομήντα σελίδες, ξενυχτώντας ασταμάτητα στο γραφείο του μπροστά στην οθόνη του υπολογιστή, χωρίς ιδιαίτερη ξεκούραση, φαγητό και ανάπαυλα.
Κι έτσι, τα χαράματα της τέταρτης ημέρας, την ώρα που ακόμη έγραφε, κυριολεκτικά κατέρρευσε στο πάτωμα του γραφείου του χάνοντας τις αισθήσεις του, χτυπημένος από το εγκεφαλικό επεισόδιο, (σαν κάτι να ήθελε να τον εμποδίσει να συνεχίσει, όπως το βλέπω εγώ), όπου και τον ανακάλυψε ένας φίλος του επισκέπτης αρκετές ώρες αργότερα και ειδοποιήθηκαν οι δικοί του και κάλεσαν το ασθενοφόρο. Έπεσε, δηλαδή, στο πεδίο της συγγραφικής μάχης, εμπνευσμένος και ενθουσιώδης μέχρι το τέλος.


Και ξεκίνησε η μάχη για τη ζωή του, με μια μεγάλη περιπέτεια στα νοσοκομεία, κατά την οποία, από ένα σημείο κι έπειτα, το ζωντανό ακόμη πνεύμα του επικοινωνούσε μαζί μας με ανεπαίσθητα νοήματα και χειρονομίες, δίνοντάς μας ελπίδα και αισιοδοξία για τη ζωή ακόμη και μέχρι την τελευταία στιγμή... Στο τέλος έφυγε βιαστικά, σαν να είχε αργήσει στο κάλεσμα από αλλού, διακριτικά, ευγενής όπως πάντα.

Η οικογένειά του και οι φίλοι του και οι αναγνώστες του, τον αποχαιρετούμε σε μια σεμνή τελετή κηδείας στην Αθήνα, το μεσημέρι της Παρασκευής 3 Δεκεμβρίου, στις τρεις, στον ναό της Αγ. Παρασκευής, στην Αγ. Παρασκευή (και στο κοιμητήριο της Αγ. Παρασκευής). Εγώ πιστεύω ότι ο φίλος μου ο Γιάννης δεν θα είναι εκεί (παρά μόνο το σώμα του), και μάλλον προτιμότερο θα ήταν να προσπαθήσουμε να εντοπίσουμε την πορεία του από το αστεροσκοπείο...



Ο Γιάννης Φουράκης με τίμησε με την επιστήθια φιλία του επί 17 χρόνια, και υπήρξα αμέτρητες φορές αυτόπτης μάρτυρας της μεγάλης καλοσύνης του, της σοφίας του, των ερευνών και μελετών του, των πολύ ιδιαίτερων γνωριμιών του και επαφών του, των διαισθήσεών και διοράσεών του, και ενός πλήθους παράδοξων περιστατικών στα οποία πρωταγωνιστούσε σαν ήρωας παράξενων μυθιστορημάτων, αποδεικνύοντας ότι η ζωή είναι πιο παράξενη από τα μυθιστορήματα...
Υπήρξε συμπονετικός δάσκαλός μου, συνταξιδιώτης και συνεργάτης μου, ακόμη και κουμπάρος μου, ενώ πολλές φορές στη ζωή μου λειτούργησε σαν δεύτερος πατέρας μου, καλός σύμβουλος, πομπός μεγάλης έμπνευσης, αινιγματικής πληροφόρησης, εκκεντρικών θεωριών και συνταρακτικών ανακαλύψεων.
Όπως είναι γνωστό, ο Γιάννης Φουράκης μού έχει παραχωρήσει μια πληθώρα συναρπαστικών συνεντεύξεων που έχουν συζητηθεί πάρα πολύ μέσα στα χρόνια και έχουν προκαλέσει πολλές αλυσιδωτές αντιδράσεις, ενώ δεν είναι λίγες οι δημοσιεύσεις που κάναμε μαζί πάνω σε ένα σωρό ενδιαφέροντα ζητήματα, με αξιόλογα κείμενά του, που πάντα λειτουργούσαν συνοδευτικά των πολύ ιδιαίτερων βιβλίων του. Ήταν ένας πάρα πολύ τολμηρός, άφοβος, αλλά και ευγενής και γενναιόδωρος άνθρωπος.
Παντού και πάντα δήλωνε «Αιθεροβάμων», και αληθινά θύμιζε τον αγαπημένο μου ήρωα, τον Δον Κιχώτη. Τον γνωρίζω πολύ καλά, ήταν και είναι ένας αυθεντικός οραματιστής και ένας μεγάλος ονειροπόλος.


Αν και πολλοί άνθρωποι τον γνωρίζουν ως έναν ικανό συνωμοσιολόγο (ίσως τον πιο φημισμένο Έλληνα συνωμοσιολόγο και τολμηρό αναλυτή απαγορευμένων θεμάτων), ο Γιάννης Φουράκης ήταν ένας πολύ διαβασμένος και βαθύτατος γνώστης της αρχαίας ελληνικής γραμματείας, με απαράμιλλες εξειδικευμένες μελέτες και συγκρητιστική εποπτεία επί όλων των ειδικών θεμάτων που είχαν να κάνουν με την αρχαία Ελλάδα, με τα έργα των αρχαίων φιλοσόφων και συγγραφέων, με τον αρχαίο μυστικισμό, την ελληνική μυθολογία (ο μεγαλύτερος γνώστης της μυθολογίας, που εγώ ξέρω), όπως και με την αρχαία και τη νεότερη Ιστορία της Ελλάδας.
Αλλά είχε ασχοληθεί ακόμη και με ασυνήθιστα πεδία γνώσης, όπως η φυσιογνωμική, η αστροθεολογία, η μυθολογική γλωσσολογία, οι αρχαίες θρησκείες, η οιωνοσκοπία, η σημειολογία, κ.ά.. Ενώ το φόρτε του ήταν πάντα η παρατηρητική και εμπνευσμένη παρακολούθηση της επικαιρότητας και των παρασκηνίων της.
Στη ζωή του είχε μια μεγάλη και περιπετειώδη καριέρα στη δημοσιογραφία, στην πολιτική κριτική, στις γεωπολιτικές αναλύσεις, στις ιστορικές έρευνες, ενώ γνώριζε κυριολεκτικά χιλιάδες αξιόλογους ανθρώπους και πολλές σημαντικές προσωπικότητες.
Είχε μια μεγάλη και ενθουσιώδη αγάπη για την Ελλάδα και τους Έλληνες και τον ιδιόρρυθμο ελληνικό πολιτισμό, όπως και για την ιδιαίτερη πατρίδα του την Κρήτη (γεννήθηκε στα Χανιά).
Αγαπούσε πολύ τη νεολαία και οι νέοι που τον γνώριζαν τον αγαπούσαν εξίσου πολύ. «Η μόνη μας ελπίδα είναι οι νέοι άνθρωποι, δεν εμπιστεύομαι κανέναν άλλον», μού έλεγε και μου ξαναέλεγε. Μακάρι, κάπως, να τον δικαιώσουν.




(Ο Γιάννης Φουράκης κι εγώ μαζί με τον φίλο μας αστροφυσικό καθηγητή Χρήστο Γούδη)


Τι παράξενο, σήμερα που έφυγε ο Γιάννης από τον κόσμο, ανακοινώθηκε στα δελτία ειδήσεων όλου του κόσμου, κάτι που εδώ και λίγο καιρό ξέραμε και περιμέναμε, ότι η NASA αύριο "πρόκειται να κάνει μια επίσημη ανακοίνωση για την ανακάλυψη εξωγήινης ζωής"! (...άσχετα, τελικά, με το τι ανακοίνωσαν, παραδόξως...)
Πρόκειται για την αρχή πολύ μεγάλων και συγκλονιστικών γεγονότων για την ανθρωπότητα, κατά τη γνώμη μου, πολλά έχουν να ακολουθήσουν...
Είναι κρίμα που δεν θα έχουμε δίπλα μας τον Φουράκη για να τα συζητήσουμε όλα αυτά όπως πάντα. Τα περιμέναμε μαζί.
Τώρα, αυτός έχει περάσει πλέον από την πλευρά των μυστηρίων...

[Θέλω να γράψω πολλά για τον Γιάννη Φουράκη αλλά η θλίψη μου δεν με αφήνει αυτή τη στιγμή να πω όσα θέλω, και το ίδιο ισχύει και για άλλους φίλους του που θέλουν να γράψουν για αυτόν, έχω πολλές μνήμες κατά νου, ενώ έχω στα χέρια μου και αρκετά αδημοσίευτα κείμενά του και μερικές σημαντικές ανέκδοτες συνεντεύξεις του και σημειώσεις του, και σίγουρα πολλά σημαντικά μηνύματα θα προκύψουν: θα ετοιμάσουμε ένα μεγάλο αφιέρωμα για το έργο του, για τα τελευταία σχέδια και οράματά του, και για τη μνήμη του, στο επόμενο τεύχος (136) του περιοδικού Strange. Σας παραπέμπω εκεί, λοιπόν, ελπίζω, για περισσότερα)...]


Για την ξαφνική απώλειά του Γιάννη Φουράκη από τον κόσμο μας, θρηνεί η «Ομάδα Έψιλον», τα «παιδιά του 1983», οι μεγάλοι Έλληνες μύστες, οι ανώτεροι εξωγήινοι επόπτες μας, ο απόκρυφος ήλιος, οι μυστικές φυλές, οι αρχαίοι θεοί της Ελλάδας, οι ήρωες, οι αρχαίοι συγγραφείς, οι Δελφοί, ο Ταϋγετος, η Έφεσος, η Κρήτη, η Θεσσαλονίκη, ο Όλυμπος, το Άγιο Όρος, η Ιρλανδία, το Αιγαίο πέλαγος, ο Σείριος, ο Γαλαξίας της Ανδρομέδας, η μεγάλη Ελλάδα των αιθέρων, το Βασίλειο των Ουρανών.

Η μεγάλη του ψυχή ταξιδεύει για το άστρο από το οποίο προήλθε (όπως πάντα ήθελε).
Τον αποχαιρετούμε σηκώνοντας το χέρι ψηλά προς την έναστρη νύχτα.




«Εμείς που παντού την Περιπέτεια αναζητούμε
Δεν είμαστε οι εχθροί σας.
Να σας χαρίσουμε θέλουμε
αδιάβατες μυστικές περιοχές
όπου το μυστήριο σαν άνθος μαγικό φυτρώνει
για κείνον που θέλει να το δρέψει.
Τον οίκτο σας
για εμάς που πολεμούμε
στα σύνορα του απεριόριστου και του μελλοντικού...»

(Απολλιναίρ)


Παντελής Γιαννουλάκης

46 comments:

THE SECRET REAL TRUTH είπε...

Α Θ Α Ν Α Τ Ο Σ
ΚΑΛΟ ΤΑΞΙΔΙ ΓΙΑΝΝΗ

Ανώνυμος είπε...

Πραγματικά λυπάμαι πολύ γι'αυτή την είδηση. Η Ελλάδα και όλοι εμείς οι συνταξιδιώτες είμαστε φτωχότεροι.

Καλό Ταξίδι κύριε Φουράκη. Αιωνία σου η μνήμη.

giorgos είπε...

Να ναι καλα στο ταξιδι στην αλλη μερια...Μακαρι να δουμε και αρθρα του στο περιοδικο εις μνημη του...Παντελη σου εχω στειλει και αλλο μηνυμα στο παρον τευχος αλλα δεν το βλεπω ετος αν διαγραφει...giorgos

mr.alobar είπε...

Αιωνία του η μνήμη μας κρατησε συντροφια ατελειωτες νυχτες...

fool είπε...

To swma efyge to pnefma emeine se olous osous ton agaphsan kai ton ektimhsan. Tha einai panta konta s`enan palallhlo xwro kai tha parakolouthei... eimai sigourh gi afto. Mas empneei panta.

ATHANATOS

Ανώνυμος είπε...

Παντελή, θρηνώ την αναχώρηση του Γιάννη. Ξέρεις πιστεύω, πόσο εγώ τον λάτρευα και πόσο αυτός μ'αγαπούσε.΄Ομως, μήπως ο Κύκλος του που τον έκλεισε όπως αυτός αποφάσισε, μας διδάσκει τη συνέπεια που τον χαρακτήριζε, μεταξύ ζωής και ΄Εργου και Μη ζωής και Επιέργου;
Ώς ένας απ' όλους μας, σ' ευχαριστώ για την προσήλωσή σου στην ιδιαίτερη αυτή Συνελλήνια Φυσιογνωμία.
Έρρωσο
Ο Δημήτρης.

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΙΑΤΡΟΠΟΥΛΟΣ

Ανώνυμος είπε...

Για πάντα Αθάνατος, για πάντα Έλληνας!
Καλή αντάμωση Δάσκαλε!

Ανώνυμος είπε...

ATHANATOS

Serpentia είπε...

ΚΑΛΟ ΤΑΞΙΔΙ ΓΙΑΝΝΗ.
ΧΑΣΑΜΕ ΕΝΑΝ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΚΑΛΥΤΕΡΟΥΣ.

THE SECRET REAL TRUTH είπε...

Αιωνία του η μνήμη!
Έφυγε σε παράξενες ημέρες.
και δεν πρόλαβε να ολοκληρώσει το έργο του...
Η πρόλαβε και εμάς μας φαίνετε ότι δεν τελείωσε κατι?
Όλα αυτά τα χρονία έλεγε αλήθειες.
Αλήθειες που λίγοι της πίστεψσαν.
Τώρα τι έχουν να πούν όλοι αυτοί?
Ότι στεναχωρήθηκαν?
μπά!Λένε ένας λιγότερος.
Αλλά δεν θα τους περάσει.
Ο ΓΙΑΝΝΗΣ ήταν μέγας ΕΛΛΗΝΑΣ.
Μετά από χρόνια θα διαβάζουμε αυτά που έγραψε και όλα αυτά που είπε και θα μας πιάνει δέος.
Εμείς όμως Παντελή τον πιστέψαμε και πάντα θα τον έχουμε στο μυαλό μας.Γιατί δεν χάθικε!τέτοια φωτινά μυαλά ποτέ δεν χάνοντε.
θα είναι εκει,στην άλλη μεριά και θα μας επιβλέπει!
θα μεσολαβεί για εμάς.
και κάποια στιγμή θα τον ανατμώσουμε στα Ηλύσια Πεδία.
Να είσαι καλά Παντελή για το αφθέρωμα που θα κάνεις στο περιοδικό.
ΚΑΛΟ ΤΑΞΙΔΙ ΓΙΑΝΝΗ...
ΚΑΛΟ ΤΑΞΙΛΙ ΕΛΛΗΝΑ...
Α Θ Α Ν Α Τ Ο Σ

Λευτέρης-Ίκαρος Παλιγγίνης είπε...

Ένα πάρα πάρα πολύ Καλό Παιδί,
για το οποίο
δεν νομίζω να είμαι ο μόνος
που έχει το παράπονο
οτι δεν πρόσεχε
όσο θα έπρεπε
τον υλικό του φορέα
αυτής της εκδήλωσης.

Πάντως είναι εδώ,
γιατι λέτε οτι έφυγε;

Χαιρετώ :)

Παλιγγίνης Ελευθέριος
- HecarΧος HellΕυθερεύς
✩☿Z =))=IΦI=((= S☿✩
✩∞Ι∞Α∞Ο∞✩
✩∞Κ∞Ρ∞Σ∞✩
✩☿Z =))=IΦI=((= S☿✩

Unknown είπε...

Λυπάμαι τόσο πολύ που δεν πρόλαβα να τον γνωρίσω. Πιστεύω όμως ότι θα συνεχίσει να είναι εδώ, μέσα από όλους εσάς που τον ξέρατε και όλους όσους τον αγαπήσαμε... Ελπίζω εκεί να βρει απαντήσεις σε όλα όσα τον απασχολούσαν εδώ. Καλό του ταξίδι.

Ανώνυμος είπε...

Ένας μεγάλος δάσκαλος έφυγε.Άφησε όμως μόνο το υλικό σώμα του εδώ,το πνεύμα του θα ταξιδεύει πλέον εκεί που από πάντα άνηκε,ανάμεσα στα άστρα...Θα σε θυμόμαστε και είμαστε σίγουροι πως το έργο σου θα μας φωτίζει για πάντα.Κάλο ταξίδι κύριε Φουράκη.Εις το επανιδείν.

dim juanegro είπε...

Καλή ανατολη και καλό ξύπνημα να έχεις
εκεί, εδώ...

prasino liker είπε...

Eυχομαι η γνωση του και τα εργα του να μην χαθουν.Εσεις ολοι, που μαζι του ανα πασα στιγμη εισασταν προετοιμασμενοι να εισδυσετε στο αγνωστο,να συνεχισετε να βρισκεστε σε αρμονια με τον βαθυτερο ρυθμο του συμπαντος.Εμεις θα προσπαθουμε για την πνευματικη μας εξυψωση.Εχομε μια τεραστια βιβλιογραφεια και ενα δρομο αρκετα δυσκολο για να πουμε οτι φτασαμε εστω στο πρωτο σκαλοπατι.Πριν πολλα χρονια τον ακουσα σε μια ομιλια στα Χανια.
Αραγε τι θα εχει συναντησει σε αυτο του το ταξιδι;

Agartha Existe είπε...

Ήταν ένας ιδιαίτερος άνθρωπος, ένας αληθινά ονειροπόλος και όχι απλά "ανθρωπάκι". Τολμηρός, εμπνευσμένος και ευγενής, δεν δίστασε μπροστά στο «matrix» που μας περικυκλώνει. Έπεσε στην μάχη, μαχόμενος. Κάθε μέρα και κάθε στιγμή διεξάγεται αυτή η μάχη με πολλές απώλειες αλλά και νίκες.

Λιγότερο Φώς εδώ κάτω, με κάθε τέτοια απώλεια (πρόσφατα έφυγε και ο Jean Parvulesco αλλά και ο Δημήτρης Κούγκουλος και άλλοι σημαντικοί ...)
Όμως τώρα , αυτός ο «δαιμονιώδης άνθρωπος» ( σαν άλλος Σωκράτης) μας λαμπυρίζει με νόημα στον Ουρανό ...
Περισσότερο Φως εδώ κάτω … μεταλαμπαδεύεται μέσα μας.
Ευλογημένος είναι.
Θα σε Νικήσουμε Θάνατε.

Anonymous είπε...

Xanoume polous apo thn meria mas h mou fenetai?

Kalo Taksidi kyrie Foyrakh.

Den Ksexname...

Ανώνυμος είπε...

73 ετών έφυγε, δε συμφωνώ ότι έκανε τον κύκλό του. Είχε ακόμα πολλά να γράψει με τον κωδικοποιημένό του τρόπο και πολλά να πεί και εμείς πολλά να διαβάσουμε, αποκρυπτογραφήσουμε, ακούσουμε.
Ειδικότερα κρίμα και για εμάς του 80 που τώρα μεστώνουμε ώστε να μπορέσουμε να καταλάβουμε κάτι από το έργό του.
Κύριε Γιαννουλάκη, συλληπητήρια, μακάβριο αυτό που γράφω, αλλά διαβάζοντας και το edito για το τελευταίο strange και τους Νικόλες του πλανήτη, μένουν όλο και πιο λίγοι.
Την υγεία σου και τα μάτιά σου, δε χωράνε άλλες απώλειες.
Ανδρέας Χ.
(Συγνώμη που παίρνω το θάρρος και επεμβαίνω έτσι αλλά τα γραπτά σου πρέπει να συνεχίσουν)

ΕΛΕΝΗ ΔΑΓΙΟΥ είπε...

ΠΕΘΑΝΕ ΟΑΞΙΟΘΑΥΜΑΣΤΟΣ ΙΩΑΝΝΗΣ ΦΟΥΡΑΚΗΣ. ΤΟΝ ΚΕΡΔΙΣΕ Ο ΟΥΡΑΝΟΣ ΚΑΙ ΤΟΝ ΧΑΣΑΜΕ ΕΜΕΙΣ ΟΙ ΦΙΛΟΙ ΤΟΥ ΕΔΩ ΣΤΗΝ ΓΗ. ΕΥΧΟΜΑΙ Η ΨΥΧΗ ΤΟΥ ΠΟΥ ΗΤΑΝ ΓΕΜΑΤΗ ΦΩΣ ,ΝΑ ΒΡΗΚΕ ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ ΑΥΤΟ ΠΟΥ ΑΝΑΖΗΤΟΥΣΕ.

Μιχάλης είπε...

Εξήντα δυό χρόνια κοντά του καί μαζί του, θέλω άλλα τόσα να μάθω όσα μούδειξε αν δεν προλάβω θα βρεθούμε εκεί να συνεχείσουμε.

GreekCthulhu είπε...

Καλο ταξιδι κυριε Φουρακη και να μας επισκεπτεστε συχνα πυκνα

Ανώνυμος είπε...

Ένας από τους "Στρατηγούς" μας έφυγε.Ο πόλεμος συνεχίζεται όμως αδιάκοπα.Μετά το πρώτο σοκ της απώλειας,πρέπει να ανασυντάξουμε τις σκέψεις και τις δυνάμεις μας.Αυτό βαραίνει όλους εμάς,που θεωρούμε τον εαυτό μας στρατιώτη στον διαχρονικό πόλεμο που διεξάγεται εναντίον του Ελληνισμού.Οι πολύ κοντινοί προς τον "Στρατηγό" συμπολεμιστές του,οι οποίοι έζησαν από κοντά τις τελευταίες ημέρες της ζωής του,ίσως να επωμιστούν από εδώ και πέρα περισσότερο φορτίο.Με αφορμή λοιπόν,το γεγονός αυτής της οδυνηρής απώλειας,ας ανασυντάξουν το μυαλό τους και ας καθήσουν να ξαναμετρήσουν από την αρχή ποιες είναι τελικά οι φίλιες δυνάμεις σε αυτόν τον πόλεμο.Είναι τελικά τόσο φίλιες όσο τις πιστεύουμε ή όσο ήθελε να τις πιστεύει ο ίδιος ο Ιωάννης Φουράκης;Ας ξεκινήσει η ανασύνταξη των δυνάμεων με την ψηλάφηση αυτού του ερωτήματος.Ας δουν λοιπόν,ποιοι πραγματικά στήριξαν τον "τραυματισμένο Στρατηγό" στις τελευταίες στιμές του αγώνα του και ποιοι ήταν απώντες.Θέλει τόλμη και ειλικρίνια η αναψηλάφηση των "ημετέρων δυνάμεων",για να δούμε τελικά σε ποιο στρατόπεδο πρέπει να τις υπολογίζουμε.Περιμένουμε λοιπόν σύντομα κάποια αντίδραση από τους συμπολεμιστές του Φουράκη,ώστε να ξεσκεπάσουν τις μάσκες.Οι εξελίξεις όπως είχε πει στον τελευταίο δημόσιο λόγο του ο Φουράκης,έρχονται στους επόμενους μήνες.Πρέπει λοιπόν να βιαστούν...

Ανώνυμος είπε...

"...Ἐγένετο ἄνθρωπος ἀπεσταλμένος παρὰ Θεοῦ, ὄνομα αὐτῷ Ἰωάννης· οὗτος ἦλθεν εἰς μαρτυρίαν, ἵνα μαρτυρήσῃ περὶ τοῦ φωτός, ἵνα πάντες πιστεύσωσιν δι' αὐτοῦ. οὐκ ἦν ἐκεῖνος τὸ φῶς, ἀλλ' ἵνα μαρτυρήσῃ περὶ τοῦ φωτός. Ἦν τὸ φῶς τὸ ἀληθινόν, ὃ φωτίζει πάντα ἄνθρωπον, ἐρχόμενον εἰς τὸν κόσμον. ἐν τῷ κόσμῳ ἦν, καὶ ὁ κόσμος δι' αὐτοῦ ἐγένετο, καὶ ὁ κόσμος αὐτὸν οὐκ ἔγνω..."

AΞΙΟΣ ! ΑΘΑΝΑΤΟΣ !

Ανώνυμος είπε...

Καλό Ταξίδι !

Ανώνυμος είπε...

ΠΕΝΘΕΙ Η ΕΛΛΑΔΑ
ΠΕΝΘΕΙ Η ΚΡΗΤΗ
ΠΕΝΘΟΥΝΕ ΤΑ ΧΑΝΙΑ
ΤΑ ΧΑΝΙΑ ΣΟΥ ΓΙΑΝΝΗ
ΠΟΥ ΟΣΟ ΚΑΙ ΑΝ ΔΕΝ ΤΟ ΠΑΡΑΔΕΧΟΝΤΑΝ..
ΠΑΝΤΑ ΗΤΑΝ ΠΕΡΗΦΑΝΑ ΓΙΑ ΕΣΕΝΑ
ΓΙΑ ΤΙΣ ΙΔΕΕΣ ΚΑΙ ΤΟ ΘΑΡΡΟΣ ΤΗΣ ΓΝΩΜΗΣ ΣΟΥ
ΣΕ ΕΠΟΧΕΣ ΚΑΙ ΘΕΜΑΤΑ ΔΥΣΚΟΛΑ
ΔΥΣΚΟΛΑ ΤΟΤΕ ΔΥΣΚΟΛΑ ΚΑΙ ΣΗΜΕΡΑ ΑΚΟΜΑ.
ΕΝΑΣ ΣΤΟΧΑΣΤΗΣ ΛΙΓΟΤΕΡΟΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΜΑΣ
ΣΥΝΝΕΦΙΑΣΑΝ ΤΑ ΧΑΝΙΑ
ΣΥΝΕΦΙΑΣΕ ΚΑΙ ΤΟ ΛΙΜΑΝΙ ΤΟΥΣ
ΚΑΘΩΣ ΕΝΑ ΚΑΡΑΒΙ ΞΕΚΙΝΗΣΕ
ΤΟ ΚΑΡΑΒΙ ΠΕΡΑΣΕ ΤΟΝ ΦΑΡΟ,
ΒΓΗΚΕ ΑΠΟ ΤΟ ΛΙΜΑΝΙ,
ΞΑΝΟΙΧΤΗΚΕ ΣΤΟ ΑΠΕΡΑΝΤΟ ΓΑΛΑΖΙΟ ΤΟΥ ΟΡΙΖΟΝΤΑ
ΕΚΕΙ ΠΟΥ Η ΘΑΛΛΑΣΣΑ ΚΑΙ ΟΥΡΑΝΟΣ ΓΙΝΟΝΤΑΙ ΕΝΑ...
ΚΑΙ ΠΛΕΟΝ ΔΕΝ ΔΙΑΚΡΙΝΕΤΑΙ ΑΝ ΠΛΕΕΙ Η ΠΕΤΑΕΙ...
.........................
..............
....
..
ΚΑΛΟ ΣΟΥ ΤΑΞΙΔΙ ΓΙΑΝΝΗ ΦΟΥΡΑΚΗ
............
.......
...
.
ΜΙΧΑΗΛ ΓΡΗΓΟΡΙΑΝΟΣ

Ανώνυμος είπε...

πολύ κρίμα πραγματικά στεναχωρέθηκα πολύ για τον χαμό ενος θεόσταλτου ανθρώπου.καλο ταξίδι στον ανθρωπο και ελπιζω να μεινει σε ολους μας αυτη η καλή προσωπικότητα ως παράδειγμα στην ζωη μας.κύριε παντελή γνωρίζετε να μας πειτε απο που κατάγόνταν η μητέρα του κυρίου ιωάννη φουράκη; ονομάζομαι κι εγώ φουράκη και κατάγομαι από την ανώπολη σφακίων κρήτης.θα ήθελα να δω αν έχω κάποια συγγένεια με τον εκλιπόντα.

Π. Β. Γ. είπε...

Μια ολόκληρη πλατεία γεμάτη ανθρώπους στην κηδεία, έδειξε το πόσο όλοι τίμησαν τον συγγραφέα και τον άνθρωπο.
...Πολλοί ταξίδεψαν από μακριά για να παρασταθούν σε αυτόν τον τελευταίο αποχαιρετισμό.

Σας ευχαριστώ όλους για τα μηνύματά σας.
Και σας ευχαριστώ και εκ μέρους της οικογένειας και των φίλων του Γιάννη Φουράκη.
Θα τον θυμόμαστε πάντα με αγάπη.

Είμαι βέβαιος ότι, με κάποιον παράξενο τρόπο, μπορεί να διαβάσει τους αποχαιρετισμούς σας και να ενθαρρυνθεί στο ταξίδι του «προς το άστρο από το οποίο προήλθε» (εκεί που πάντα έλεγε ότι θα επιστρέψει).
Να είστε όλοι σας πάντα καλά.

Π. Γ.

Ανώνυμος είπε...

αιωνια του η μνημη.

κρίμα.

Ανώνυμος είπε...

Καλο ταξιδι Κυριε Φουρακη

Ανώνυμος είπε...

Δεν έχουν να του προσάψουν τίποτα ούτε ο Μίνωας, ούτε ο Αιακός, ούτε ο Ραδάμανθυς. Απρόσκωπτη θα είναι η είσοδός του από τον Τρικέφαλο. Αναμένομεν καταστέροσιν τάχιστα...Έρχου και ζήσε εν ασφοδέλω...

Κυριακός

Ανώνυμος είπε...

ΔΕΝ ΠΡΕΠΟΥΝ ΚΛΑΜΑΤΑ ΣΤΟΥΣ ΗΡΩΕΣ - ΛΙΓΑ ΔΑΚΡΙΑ ΜΟΝΟ- ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΠΩΣ ΠΡΟΩΡΗ ΑΝΧΩΡΗΣΗ ΤΟΥ. ΟΣΟΙ ΕΙΧΑΜΕ ΤΗΝ ΤΥΧΗ ΝΑ ΤΟΝ ΔΟΥΜΕ ΑΠΟ ΚΟΝΤΑ, ΝΑ ΤΟΥ ΣΦΙΞΟΥΜΕ ΤΟ ΧΕΡΙ, ΝΑ ΑΝΤΑΛΛΑΞΟΥΜΕ ΔΥΟ ΚΟΥΒΕΝΤΕΣ ΜΑΖΙ ΤΟΥ, ΕΧΟΥΜΕ ΠΑΝΤΑ ΑΝΕΞΙΤΗΛΑ ΧΑΡΑΓΜΕΝΗ ΣΤΗΝ ΜΝΗΜΗ ΜΑΣ ΤΟ ΣΠΙΝΘΗΡΟΒΟΛΟ ΒΛΕΜΑ ΤΟΥ, ΤΗΝ ΤΡΑΧΕΙΑ ΦΩΝΗ ΤΟΥ, ΤΗΝ ΑΓΑΘΩΤΗΤΑ ΠΟΥ ΕΠΕΠΝΕΕ ΟΛΗ Η ΜΟΡΦΗ ΤΟΥ. ΑΚΟΜΗ ΚΙ ΑΝ ΔΕΝ ΕΙΧΕΣ ΔΙΑΒΑΣΕΙ ΟΥΤΕ ΜΙΑ ΑΡΑΔΑ ΑΠΟ ΤΑ ΒΙΒΛΙΑ ΤΟΥ, ΕΝΟΙΩΘΕΣ ΑΜΕΣΩΣ ΤΟ ΜΕΓΑΛΕΙΟ ΤΗΣ ΑΔΟΛΗΣ ΨΥΧΗΣ ΤΟΥ. ΚΑΠΟΤΕ ΟΤΑΝ ΤΟΥ ΕΙΠΑ ΟΤΙ ΔΙΑΒΑΖΩΝΤΑΣ ΤΑ ΒΙΒΛΙΑ ΤΟΥ ΜΠΕΝΟΥΝ ΣΕ ΛΕΙΤΟΥΡΓΕΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΓΡΑΝΑΖΙΑ ΤΟΥ ΕΝΓΕΦΑΛΟΥ ΜΟΥ, ΣΑΝ ΝΑ ΞΥΠΝΟΥΝ ΜΝΗΜΕΣ ΑΡΧΕΓΟΝΕΣ ΚΑΙ ΑΝΤΙΛΑΜΒΑΝΩΜΑΙ ΠΡΑΓΜΑΤΑ ΠΟΥ ΩΣ ΤΑ ΣΑΡΑΝΤΑ ΜΟΥ ΗΤΑΝ ''ΑΓΝΩΣΤΑ''ΝΟΙΟΘΩ ΣΑΝ ΝΑ ΞΥΠΝΩ ΑΠΟ ΛΥΘΑΡΓΟ. ΜΟΥ ΕΙΠΕ: <>. ΗΤΑΝ ΠΙΣΤΕΥΩ ΕΝΑΣ ΣΥΓΧΡΟΝΟΣ ΣΩΚΡΑΤΗΣ. ΑΓΑΘΕ ΜΠΑΡΜΠΑΓΙΑΝΝΗ, ΣΕΒΑΣΤΕ ΜΑΣ ΔΑΣΚΑΛΕ,ΦΙΛΕ, ΚΑΛΟ ΤΑΞΙΔΙ ΣΤΟΥΣ ΕΥΑΓΕΙΣ ΑΙΘΕΡΕΣ ΤΗΣ ΑΙΩΝΙΑΣ ΓΑΛΗΝΗΣ, ΣΕ ΕΥΧΑΡΙΣΤΟΥΜΕ ............. ΣΕ ΕΜΑΣ ΜΕΝΕΙ ΝΑ ΔΙΑ-ΔΟΣΟΥΜΕ ΤΟ ΕΡΓΟ ΤΟΥ, ΑΥΤΟ ΘΑ ΤΟΝ ΑΝΑ-ΨΥΧΕΙ, ΕΣΣΕΤΑΙ ΗΜΑΡ ....

Ανώνυμος είπε...

Ηταν ενας ανθρωπος αληθινος, ευαισθητος, πραος, η αυρα του ηταν φωτεινη και σε μαγευε! Οταν τον συναντησα για πρωτη φορα και με συστησε ο αντρας μου, ο Γιαννης Φουρακης με μια ευγενικη κινηση μου φιλησε το χερι. Ενας ανθρωπος ανωτατης παιδειας, ευγενικος, καθολου "δηθεν", προσιτος σε ολους, πολυ αγαπητος! Ηθελε οσα γνωριζε να τα μοιραζεται, ετσι οι γνωσεις του μενουν για ολους εμας πολυτιμες και οδηγος μας στην αναζητηση της Αληθειας! Ταξιδεψε στα 73, στην ηλικια που εφυγε και ο Πατερας μου πριν 2 χρονια. Σε ευχαριστουμε αλησμονητε ΕΛΛΗΝΑ πατριωτη και φιλε Γιαννη Φουρακη που υπηρξες λαμπρο παραδειγμα ηθους, καλοσυνης και ασυλληπτης ευρυμαθειας. Θα υπαρχεις για παντα στην καρδια μας ως φωτεινος οδηγος μας.
Ηλιοδωρα

ΣΑΧΑΝΙΔΗΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ είπε...

αθανατος.

Ανώνυμος είπε...

Σήμερα το έμαθα, και η στεναχώρια μου είναι μεγάλη, γιατί μας άφησε ένας μεγάλος Ε-Λ-Λ-Η-Ν-Α-Σ.
Πρίν τον συναντήσω, αγόραζα τα βιβλία του, τα οποία δεν διάβαζα, αλλά τα μελετούσα και έκανα σύγκριση των γραπτών του και των γεγονότων που συνέβαιναν...
Έφυγε, αλλά θα είναι πάντα μαζί μας...

Χαρίλαος Σωτηριάδης

Ανώνυμος είπε...

Θυμάμαι σε εκπομπή του Χαρδαβέλλα για τα παιδιά του '83,να μιλάει για σημαντικά πολιτικοκοινωνικά γεγονότα που θα λάβουν χώρα το 2012 και όταν του είπαν να γίνει πιο συγκεκριμένος άρχισε τα "δεν ξέρω,θα τα δείτε όταν έρθει εκείνη η στιγμή,εγώ τότε δε θα ζω για να τα δω,αλλά εσείς θα τα προλάβετε". Το ήξερε λοιπόν. Καλο ταξιδι.
Ένας συμπατριώτης σου Κρητικος.
Μίνωας ο Ρεθύμνιος

Unknown είπε...

ΔΕΝ ΠΡΕΠΟΥΝ ΚΛΑΜΑΤΑ ΣΤΟΥΣ ΗΡΩΕΣ - ΛΙΓΑ ΔΑΚΡΥΑ ΜΟΝΟ- ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΠΩΣ ΠΡΟΩΡΗ ΑΝΧΩΡΗΣΗ ΤΟΥ. ΟΣΟΙ ΕΙΧΑΜΕ ΤΗΝ ΤΥΧΗ ΝΑ ΤΟΝ ΔΟΥΜΕ ΑΠΟ ΚΟΝΤΑ, ΝΑ ΤΟΥ ΣΦΙΞΟΥΜΕ ΤΟ ΧΕΡΙ, ΝΑ ΑΝΤΑΛΛΑΞΟΥΜΕ ΔΥΟ ΚΟΥΒΕΝΤΕΣ ΜΑΖΙ ΤΟΥ, ΕΧΟΥΜΕ ΠΑΝΤΑ ΑΝΕΞΙΤΗΛΑ ΧΑΡΑΓΜΕΝΗ ΣΤΗΝ ΜΝΗΜΗ ΜΑΣ ΤΟ ΣΠΙΝΘΗΡΟΒΟΛΟ ΒΛΕΜΑ ΤΟΥ, ΤΗΝ ΤΡΑΧΕΙΑ ΦΩΝΗ ΤΟΥ, ΤΗΝ ΑΓΑΘΩΤΗΤΑ ΠΟΥ ΕΠΕΠΝΕΕ ΟΛΗ Η ΜΟΡΦΗ ΤΟΥ. ΑΚΟΜΗ ΚΙ ΑΝ ΔΕΝ ΕΙΧΕΣ ΔΙΑΒΑΣΕΙ ΟΥΤΕ ΜΙΑ ΑΡΑΔΑ ΑΠΟ ΤΑ ΒΙΒΛΙΑ ΤΟΥ, ΕΝΟΙΩΘΕΣ ΑΜΕΣΩΣ ΤΟ ΜΕΓΑΛΕΙΟ ΤΗΣ ΑΔΟΛΗΣ ΨΥΧΗΣ ΤΟΥ. ΚΑΠΟΤΕ ΟΤΑΝ ΤΟΥ ΕΙΠΑ ΟΤΙ ΔΙΑΒΑΖΩΝΤΑΣ ΤΑ ΒΙΒΛΙΑ ΤΟΥ ΜΠΕΝΟΥΝ ΣΕ ΛΕΙΤΟΥΡΓΕΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΓΡΑΝΑΖΙΑ ΤΟΥ ΕΝΓΕΦΑΛΟΥ ΜΟΥ, ΣΑΝ ΝΑ ΞΥΠΝΟΥΝ ΜΝΗΜΕΣ ΑΡΧΕΓΟΝΕΣ ΚΑΙ ΑΝΤΙΛΑΜΒΑΝΩΜΑΙ ΠΡΑΓΜΑΤΑ ΠΟΥ ΩΣ ΤΑ ΣΑΡΑΝΤΑ ΜΟΥ ΗΤΑΝ ''ΑΓΝΩΣΤΑ''ΝΟΙΟΘΩ ΣΑΝ ΝΑ ΞΥΠΝΩ ΑΠΟ ΛΥΘΑΡΓΟ. ΜΟΥ ΕΙΠΕ: αν όντως συμβαίνει αυτό, είμαι πολύ ευτυχής γιατι αυτός είναι ο σκοπός μου, να σας αφυπνήσω. ΗΤΑΝ ΠΙΣΤΕΥΩ ΕΝΑΣ ΣΥΓΧΡΟΝΟΣ ΣΩΚΡΑΤΗΣ. ΑΓΑΘΕ ΜΠΑΡΜΠΑΓΙΑΝΝΗ, ΣΕΒΑΣΤΕ ΜΑΣ ΔΑΣΚΑΛΕ,ΦΙΛΕ, ΚΑΛΟ ΤΑΞΙΔΙ ΣΤΟΥΣ ΕΥΑΓΕΙΣ ΑΙΘΕΡΕΣ ΤΗΣ ΑΙΩΝΙΑΣ ΓΑΛΗΝΗΣ, ΣΕ ΕΥΧΑΡΙΣΤΟΥΜΕ ............. ΣΕ ΕΜΑΣ ΜΕΝΕΙ ΝΑ ΔΙΑ-ΔΟΣΟΥΜΕ ΤΟ ΕΡΓΟ ΤΟΥ, ΑΥΤΟ ΘΑ ΤΟΝ ΑΝΑ-ΨΥΧΕΙ, ΕΣΣΕΤΑΙ ΗΜΑΡ .... ΜΑΙΑΝΔΡΟΣ

Unknown είπε...

Στο τέλος μιας ομιλίας του στην Κηφισιά πριν απο δέκα χρόνια που διήρκεσε πάνω απο δύο ώρες και μας είχε συνεπάρει όλους με την απίστευτη ευρυμάθειά του και τον τρόπο που συνέδεε τα πάντα, ένας παρευρισκόμενος τον ρώτησε: πολύ ωραία όλα αυτά, τι κάνουμε όμως; "Να μελετάτε την Ιστορία ΚΑΙ ΝΑ ΤΡΩΤΕ ΟΛΗ Η ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ ΜΑΖΙ ΣΤΟ ΤΡΑΠΕΖΙ" ήταν η απάντηση. Πόσο δίκιο είχε... ΜΑΙΑΝΔΡΟΣ

Ανώνυμος είπε...

twra poion tha leme daskalo???? :( ATHANATOS )

Ανώνυμος είπε...

και εγω τωρα το εμαθα και στεναχωρηθηκα παρα πολυ. ειχε κατι το συναρπαστικο.. πώς συνέδεε πραγματα.. απιστευτη φαντασια αλλα και απολυτη στοχοπροσυλωση.. ενεπνεε πραγματικα.. ηταν ΕΛΛΗΝ ΔΑΣΚΑΛΟΣ

Γ Σεριατος
ΝΥ

Ανώνυμος είπε...

αυτος που ξεκινησε την αφυπνιση μας επεστρεψε στις πηγες των ονειρων.

Ανώνυμος είπε...

Άφησε το σώμα του και πέρασε σε μια διάσταση που δεν μπορούμε να αντιληφθούμε.
Ίσως πολύ σύντομα να είμαστε σε θέση να βλέπουμε αυτές τις διαστάσεις και να ανταλλάσσουμε απόψεις και με άλλα όντα μαζί με τον Γιάννη που θα βοηθήσουν το μέλλον του κόσμου προς την άνοδο. Φίλε Γιάννη θα τα ξαναπούμε…

Ανώνυμος είπε...

Τώρα μάλλον θα ζήσει αυτά που πίστευε. Αιωνία του η μνήμη και χρειαζόμαστε αντικαταστάτη τώρα!!!!
Γ.Α.

Ανώνυμος είπε...

θα γινει δημοσιευση αυτων των τελευταιων γραφομενων του?

Ανώνυμος είπε...

Καλό ταξίδι κύριε Γιάννη και καλή συνέχεια στην εξυψωση του πνεύματος.

Unknown είπε...

καλό ταξίδι κύριε Γιάννη !!!!!

Ανώνυμος είπε...

2021 still αθανατος