Το Νέο Τεύχος του Περιοδικού STRANGE


3 comments:

Ανώνυμος είπε...


Συγχαρητήρια για το νέο τεύχος του Strange και ειδικά για την ατμοσφαιρική στήλη του δόκτωρα Σαμπάλα με το ιδιαίτερο σύμπαν που παρουσιάζεται σε αυτήν, στο οποίο συμπεριλήφθηκε τώρα και ο Κέπλερ.

Ο Κέπλερ είναι μία προσωπικότητα η οποία με είχε συναρπάσει στο παρελθόν για το πάθος του όσο αφορά την αναζήτηση των αρμονιών του σύμπαντος.

Τα περισσότερα τα οποία ξέρω για αυτόν τα έχω διαβάσει στο βιβλίο "Υπνοβάτες" του Άρθουρ Καίσλερ. Αυτά τα οποία αναφέρονται στο Strange, δηλαδή ότι είχε προβλέψει με την βοήθεια της αστρολογίας ένα ιδιαίτερα ισχυρό κύμα ψυχους και μία εισβολή των Τούρκων είναι αλήθεια.

Θα πρέπει όμως να αναφερθεί ότι σύμφωνα με τον Κέπλερ οι αρχές της αστρολογίας δεν είχαν αρκετά αναπτυγμένο υπόβαθρο, (βλ. σ.176 στους "Υπνοβάτες", εκδόσεις Χατζηνικολή, δεύτερη έκδοση). Χαρακτήριζε την αστρολογία σαν "προγονή της αστρονομίας". Παραπονιόταν ότι "Ένα μυαλό συνηθισμένο σε μαθηματικές επαγωγές όταν έρχεται σε επαφή με τις λανθασμένες βάσεις της αστρονομίας τσινάει σαν το πεισματάρικο μουλάρι για πολύ καιρό μέχερι να υποχρεωθεί με το ξύλο και με τις βρισιές να πατήσει το πόδι του μέσα σ' αυτό το βρωμερό λάκκο".

Φαίνεται ότι πίστευε πάντως στις δυνατότητες μίας νέας αληθινής αστρολογίας (όπως αναφέρεται στο Strange) σαν θετική και εμπειρική επιστήμη, για αυτό έγραφε "μία προειδοποιηση για ορισμένους Θεολόγυς, Φυσικούς και Φιλόσοφους ... όταν και πολύ σωστά πετάν τις προλήψεις των αστεροσκόπων, να προσέξουν μήπως αδειάζοντας τα βρώμικα νερά της μπανιέρας αδειάσουνε μαζί και το παιδί" (οι Υπνοβάτες, σ. 177).

Ο Κέπλερ είχε γράψει τις αστρολογικές μελέτες και τα ωροσκόπια στα οποία αναφέρεται ο Δρ. Σαμπάλα (πάντα κατά το ¨Αρθουρ Καίσλερ) στα πλαίσια των καθηκόντων του σαν αυτοκρατικού μαθηματικού, για κάπια από τα οποία εισέπραττε και επιπλέον εισόδημα, το άλλωστε οποίο το είχε ανάγκη.

Κ.Μ.

Ανώνυμος είπε...

Καλησπέρα. Υπάρχει περίπτωση να επανακυκλοφορήσει το βιβλίο σου για τον HP Lovecraft;

Π. Β. Γ. είπε...

@ Κ. Μ. :

Όπως αναφέρεται στην στήλη Strange Facts του νέου τεύχους του Strange (170) :

"Ο μεγάλος φημισμένος αστρονόμος Κέπλερ, υπολόγισε ότι τα πρώτα ταξίδια στην Σελήνη θα διαρκέσουν τέσσερις ώρες, και σκέφτηκε ότι οι επιβάτες, για να μπορέσουν να αντέξουν το ταξίδι, θα παίρνουν ναρκωτικά."

Είναι σαφές ότι ήταν πολύ παράξενος τύπος, και μου αρέσει πολύ ο Κέπλερ!...

Π. Γ.


@ Ανώνυμος :

Θα ήθελα πάρα πολύ να επανακυκλοφορήσει το βιβλίο μου "Χ. Φ. Λάβκραφτ: Ταξίδι στην Μοναξιά του Χρόνου" (1999) (εξαντλημένο πια), και ελπίζω ότι αυτό θα γίνει το συντομότερο δυνατόν (που συχνά δεν σημαίνει το συντομότερο, δυστυχώς). Φυσικά, αυτό έχει να κάνει με την οικονομική δυνατότητα επανέκδοσής του.
Ευχαριστώ για το ενδιαφέρον!

Π. Γ.