The Midnight Special




The Midnight Special


Μιλούσα όλη τη νύχτα με τον Κροκόδειλο, είχαμε γίνει φίλοι. Βαρεθήκαμε να τρώμε σκορπιούς στην έρημο, κάτω από τις Πλειάδες και από ‘κείνο το φεγγάρι λεπτό σαν στιλέτο ή σαν ακονισμένο γιαταγάνι Σαρακηνού. Φυσούσαν οι ανεμοθύελλες κι εμείς τραγουδούσαμε τα
blues, τρώγαμε άμμο μαζί με τα φασόλια στην κονσέρβα, η μικρή φωτιά δεν έφτανε για να μας ζεστάνει και τους δύο, τρία κάρβουνα όλα κι όλα, ούτε που φέγγανε, δεν είχαμε να φοβηθούμε κι από τους Βεδουίνους. Μου ‘λεγε ιστορίες για τότε που γυρνούσε με τις νταλίκες νύχτα μετά τη νύχτα κι είχε σαν ναυτικός μια γυναίκα σε κάθε μοτέλ. Ο Γαλαξίας φιδογύριζε από πάνω μας γεμάτος με εξωγήινους πολιτισμούς. Κι εμείς, μόνοι μέσα στην έρημο χωρίς ούτε μια μπύρα, στρίβαμε τσιγάρο με καπνό ξερό, πικρό από το πολύ σκοτάδι και την αστροφεγγιά. Είχαμε μια σκουριασμένη φυσαρμόνικα, φυσούσε αυτός κι εγώ κουνούσα ρυθμικά την ουρά του κροταλία, κι εκεί στη νύχτα της ερήμου τραγουδούσαμε τα blues.

Κάτω από την άμμο βαθιά κρυμμένες κείτονταν αρχαίες αυτοκρατορίες, που τις κατάπιε η έρημος που όλα τα καταπίνει, όπως θα καταπιεί τα ταλαιπωρημένα κορμιά μας, όλες μας τις μνήμες, το παλιό μαύρο μου πουκάμισο και το δαχτυλίδι μου με τον δράκο, κράτα καλά παλιόφιλε Κροκόδειλε, κουράγιο.
Έτσι κι αλλιώς ελπίδα δεν είχαμε στ’ αλήθεια ποτέ, όλο την πλέκαμε και την ξεπλέκαμε σε νύχτες σαν κι αυτήν, στα τραίνα και στα δρομάκια πόλεων κοιμισμένων, σε ξέφρενες ξιφομαχίες, σε κρύα δωμάτια γεμάτα βιβλία, σε ψιθύρους συνθηματικούς και σε χαρτιά με σχέδια πολιορκητικά, σε ταραγμένα όνειρα από ύπνο βιαστικό, και σε χαμόγελα φανταστικών θριάμβων, θυμάσαι...
Σήκωνα το κεφάλι πάνω απ’ τις νότες κι ατένιζα τα χαμένα μονοπάτια που μάς οδήγησαν παντού, που μάς οδήγησαν εδώ κι ακόμη παραπέρα, στο τέλος του κόσμου χωρίς ούτε μια κουβέρτα, στην άκρη της αβύσσου.
Παλαίμαχοι παλαιοτάτων περιπετειών, βετεράνοι καταδρομείς στις σταυροφορίες, με τα παλιά εξάσφαιρα πιστόλια του Θεού ενάντια στα κανόνια του Διαβόλου, ηττημένοι από τις χίμαιρες κι από τους Ινδιάνους, χαμένοι από τον κόσμο, καπεταναίοι χωρίς καράβια πια, ξεμείναμε με το ημερολόγιο καταστρώματος κιτρινισμένο απ’ τον καιρό μέσ’ στο σακίδιο ανταρκτικών αποστολών, ξέμπαρκοι εδώ στους αμμόλοφους, κοιτούσαμε το άπειρο και τραγουδούσαμε τα
blues.

Κι ήταν πότε, πότε ήταν, σαν ήμασταν μικρά παιδιά, σκαρφαλωμένα στους πύργους της νύχτας, φωνάζαμε τα ονόματά μας προς το διάστημα, με μπίλιες στην τσέπη και μολυβένια στρατιωτάκια, κι ονειρευόμασταν εξερευνήσεις και τόπους μαγικούς, πού να το φανταστούμε.....κράτα καλά παλιόφιλε Κροκόδειλε, κουράγιο.
Μακριά απ’ οπουδήποτε, στην ερημιά παρέα με τους αντικατοπτρισμούς χαμένων καραβανιών και τα φαντάσματα των τσακαλιών, με τις μπότες μου γεμάτες άμμο, ξεμείναμε εδώ σε μια νύχτα απέραντη, που θα κρατήσει αιώνια μέχρι να πάψει η Γη να γυρνάει, μ’ ένα φλασκί μπαγιάτικο νερό και λίγο ξερό καπνό, κάτω απ’ τον έναστρο ουρανό, εγώ κι ο φίλος μου ο Κροκόδειλος τραγουδούσαμε τα
blues...

Let the Midnight Special, Shine Your Light On Me
Oh, Let the Midnight Special, Shine Your Light On Me
Yeah, Let it Shine Your Light Down On Me
Down On Me, Oh, Down On me
Lift Me Up So I Can See
Shine Your Light Until I’m Gone
Gimme the Strength To Carry On
Let the Midnight Special, Shine Your Light On Me
Oh Lord, Let It Shine On Me
Let It Shine On Me
Let the Midnight Special
Shine Your Light On Me
Let Your Light From The LightHouse
Shine The Light On Me
Let Your Light From The LightHouse
Shine Your Light On Me
Angels in Heaven, Wrote My Name to Thee
Let Your Light From The LightHouse
Shine Your Light On Me
Let It Shine On
Oh, Let It Shine On
Shine On
Shine On
Down On Me
Down On Me
Shine Your Light On Me…

19 comments:

Ανώνυμος είπε...

Όταν διαβάζω τέτοια κείμενα μερικές φορές φαντάζομαι τον εαυτό μου να ακροβατεί σε ένα τοίχο σαν τον Renton στην ταινία Trainspotting...έπειτα να παίρνω την απόφαση και να κάνω ένα άλμα στην άλλη πλευρά...

Ανώνυμος είπε...

Φανταστικές εικόνες από πανέμορφα λόγια ...

Αφιερωμένο, σε όλα τα ερημικά φιλαράκια !
http://www.youtube.com/watch?v=h5dpp2iCRwM

Ανώνυμος είπε...

Καταπληκτικο το ιστολόγιο σου Παντελή όμως ειδικά το THE MIDNIGHT SPECIAL μου εσφιξε το στομαχι!!

Ανώνυμος είπε...

κε Γιαννουλάκη στείλτε τη SPHNIX στις τσιμεντοκυψέλες,να ταξιδέψουμε στα δωμάτια,να καταδυθούμε από τις υδροροές-αστυμάγοι-να δούμε τη πόλη

Η γνωμάτευση της επιτροπής έγκυρων ανθρώπων βασιλεύει στην εγκυρότητά της.Τους την χαρίζουμε.

Ανώνυμος είπε...

Σε μία έκθεση βιβλίου στην Ακρόπολη το άτομο, που ήταν υπεύθυνο για το περίπτερο των εκδόσεων Άγνωστο μου έδωσε μία φωτοτυπία από μία συνέντευξη, που είχατε πάρει εσείς κε Γιαννουλάκη από τον Άγγελο Αριβάνη, η οποία αφορούσε υποθαλάσσιες πύλες, επιστημονικές ομάδες κ.ά.. Υπάρχει περίπτωση να ξανακούσουμε νέα από αυτόν τον ‘μυστικό πλοηγό’;…

Ανώνυμος είπε...

Σε κάποιο προηγούμενο τεύχος του strange είχατε γράψει ένα άρθρο για ερωτικά ανδροιειδή και σεξ με κούκλες και ρομπότ... Δεν ξέρω, είδα μία αρκετά όμορφη ταινία προχθές σε DVD - Lars and the Real Girl – με πρωταγωνιστή τον Ryan Gosling, που έπαιζε και στο STAY, μπορεί να σας ενδιαφέρει...

Ανώνυμος είπε...

Παντελή, αποκλείεις την υπόθεση ότι τα τελευταία γεγονότα και κυρίως οι ανευ προηγουμένου ταραχές που ακολούθησαν να είναι έργα ξένων πρακτόρων και της Νέας Τάξης Πραγμάτων που επιδιώκουν αποσταθεροποίηση κρατών και κυβερνήσεων με κάθε μέσο? Μήπως ο αναρχικός με τις μολότοφ, εν αγνοία του, υπηρετεί σχέδια αλλότρια με τις δικές, υποτίθεται, αντικρατικές αντιλήψεις? Συμφωνείς ή είναι οι γνωστές θεωρίες συνομωσίας?

Π. Β. Γ. είπε...

@G.Tzivelekis
Keep the Blues alive

@Γιάννης Πλάκας
Ευχαριστώ φίλε και ζητώ συγνώμη

@Ανώνυμος
Sphinx Eστάλη

@MidnightWalker23
Ναι, ο Αλέξανδρος τα κάνει αυτά τα παράξενα πράγματα. Ναι, σύντομα θα παρουσιάσουμε στο περιοδικό Strange νεότερα από τον Δρ. Άγγελο Αριβάνη, και χαίρομαι πολύ γι' αυτό διότι εκτός από τη φιλία και την αγάπη μου έχει και την απεριόριστη εκτίμηση μου.
Είναι ένας σπάνιος άνθρωπος.

@Άγγελος
Δεν είχα υπ' όψιν μου την ταινία (δεν προλαβαίνω να βλέπω τα πάντα) κι ευχαριστώ Συνταξιδιώτη για την πρόταση, θα τη δω το συντομότερο, όντως με ενδιαφέρει.

@Παναγιώτης
Για να είμαι απόλυτα ειλικρινής Συνταξιδιώτη Παναγιώτη, δεν ασχολούμαι καθόλου με την πολιτική και δεν έχω αληθινή πολιτική άποψη (λόγω άγνοιας ή ιδιώτευσης), δηλαδή δεν είμαι ο κατάλληλος για να εκφέρω αξιόλογη γνώμη δημόσια. Επίσης, στεναχωριέμαι πάρα πολύ με αυτά που συμβαίνουν, και σαφώς εγώ είμαι μαζί με τα παιδιά με όλη μου την ψυχή, αδιαπραγμάτευτα. Ο κόσμος ανήκει στους νέους, έχουν απόλυτο δικαίωμα να οργιστούν για την κατάντια του, για την οποία ευθυνόμαστε εμείς οι μεγαλύτεροι, έμμεσα ή άμεσα.
Τώρα, συνομωσιολογικά μιλώντας, εγώ δεν νομίζω ότι η λεγόμενη «Νέα Τάξης Πραγμάτων» επιδιώκει «αποσταθεροποίηση κρατών και κυβερνήσεων με κάθε μέσο», δεν βλέπω σε τι θα μπορούσε να την ωφελήσει αυτό, επιδιώκει μάλλον το αντίθετο. Την απόλυτη σταθερότητα και τον απόλυτο έλεγχο, και τη διείσδυση σε κυβερνήσεις, ισχυρές κυβερνήσεις, για να μπορούν να μετράνε και τα αποτελέσματα της διείσδυσης.
Ο μέσος Αναρχικός με τις μολότωφ, πολεμάει το Σύστημα, όπως μπορεί και όπως καταλαβαίνει και όπως του δίδαξαν οι δάσκαλοί του και η οργή του για την κατάντια του πολιτισμού και του απαράδεκτου κοινωνικού συστήματος.
Εν αγνοία του (και εν αγνοία μας) συμβαίνουν τόσα πολλά πράγματα που φυσικά δεν το αποκλείω να συμβαίνει και αυτό που λες. Στον κόσμο μας, όλα συμβαίνουν ταυτόχρονα, συνήθως δεν αποκλείει το ένα το άλλο.
Στην προσωπική μου φιλοσοφία, είμαι υπερ της όποιας επανάστασης. Το πρόβλημα συνήθως είναι ότι ναι μεν καταλαβαίνουμε ότι πρέπει να κάνουμε επανάσταση ή να την υποστηρίζουμε, αλλά δεν ξέρουμε απέναντι σε τι να επαναστατήσουμε. Βλέπω ότι όλοι κόπτονται για τον «τρόπο» με τον οποίο πρέπει να γίνεται αυτή η επανάσταση, και κανείς δεν ασχολείται ιδιαίτερα με τον «στόχο» της.
Συνήθως είναι άστοχη.
Κάποιος, βέβαια, θα έλεγε ότι καλύτερα να είναι άστοχη παρά να είναι ανύπαρκτη. Δεν θα είχα τι να του απαντήσω σε αυτό, μάλλον θα είχε δίκιο.

Εύχομαι οι νέοι να καταφέρουν να αλλάξουν τον κόσμο εκεί που δεν τα καταφέραμε εμείς. Σε αυτούς ανήκει ο κόσμος.

Σας ευχαριστώ

Π. Γ.

Ανώνυμος είπε...

Επίσης μία άλλη πολύ καλή ταινία, που είδα σχετικά πρόσφατα ήταν και το OUTPOST (2007). Είναι κάτι μεταξύ Night of the Living Dead και Event Horizon, πολύ καλή ατμόσφαιρα...

MidnightWalker23s

Καλή συνέχεια...

Π. Β. Γ. είπε...

Ναι, Συνταξιδιώτη Άγγελε. Συμφωνώ για το Outpost, το έχω δει, ήταν ατμοσφαιρικό και με καλή «υπόγεια» ιδέα. Το κατέταξα μαζί με το -κατά πολύ καλύτερο- "DeathWatch".
Δεν βγαίνουν και πολλές καλές ταινίες τελευταία. Δεν με έχει ενθουσιάσει ιδιαίτερα καμία, εδώ και αρκετό καιρό, και ξαναβλέπω παλιές ταινίες. Τις προάλλες έκανα μια αναδρομή στις ταινίες του Werner Herzog. Και είδα ξανά μερικά παλιά cult, όπως το εξαιρετικό "Phantasm" του Don Coscarelli.
Εκτός ελαχίστων εξαιρέσεων: Διακρίνω μια κινηματογραφική απογοήτευση, όπως και σε όλα έτσι και στο σινεμά. Τίποτε extra-ordinaire.
Η γενική άποψή μου είναι ότι ο κινηματογράφος τελείωσε γύρω στο 1945. Είναι ένα μεγάλο θέμα αυτό, ελπίζω κάποτε να μου δοθεί η ευκαιρία να το εκθέσω εμπεριστατωμένα.
Αυτά.

Π.Γ.

Ανώνυμος είπε...

Δεν γνωρίζω πολλά πράγματα όσο αναφορά την τεχνική πλευρά του κινηματογράφου, αλλά τα πρωτεύοντα στοιχεία μίας ταινίας δεν είναι ουσιαστικά η εικόνα και ο ήχος; Αυτά δεν είναι τα βασικά πλεονεκτήματα του κινηματογράφου έναντι του βιβλίου; Μου κάνει εντύπωση, που δεν χρησιμοποιούνται περισσότερο για την αναπαράσταση μίας ατμόσφαιρας ή μίας ιδέας. Οι ταινίες STAY και THE MACHINIST μου φάνηκε πως είχαν πολύ καλές εναλλαγές εικόνων, που ήταν ικανές να σε ‘ταξιδέψουν’, αν όχι περισσότερο, ισάξια με τα ερεθίσματα, που λαμβάνει ένας θεατής από τους διαλόγους ενός σεναρίου, που άλλωστε μπορεί να επαναλαμβάνονται από καιρό σε καιρό... Τις ταινίες, που αναφέρατε πολύ φοβάμαι ότι θα δυσκολευτώ να τις βρω σε κάποιο DVD club, οπότε η μόνη λύση είναι η αγορά μέσω εξειδικευμένου καταστήματος (κάτι που μου είναι δύσκολο αυτήν την περίοδο). Θα τις έχω στο νου μου όμως, ευχαριστώ...

MidnightWalker23s

Unknown είπε...

να έχουμε μια ποιητική χρονιά,να εμπνεομάστε από εικόνες και σύμπαντα και να είμαστε ονειροπόλοι

Ανώνυμος είπε...

Καλή χρονιά Παντελή...εύχομαι σε σένα και σε όλα τα αγαπημένα σου πρόσωπα ότι καλύτερο...

Επίσης σε όλους τους ερωτευμένους σκοτεινούς ιππότες εκεί έξω...καλύ τύχη...

Anwrimos είπε...

Γειά σου και από εμένα Παντελή,σε παρακολουθώ χρόνια τώρα...Μεγάλωσα με strange(egnarts) και με τα βιβλία σου από εκδόσεις αρχέτυπο τότε..Τώρα πια ειμαι φοιτητής στο Πολυτεχνείο Πάτρας και ακόμα σε διαβάζω..Άλλοτε από ενδιαφέρων για κάποια συγκεκριμένα θέματα και άλλοτε από νοσταλγεία,αλλά πάντα με τον ίδιο ενθουσιασμό όπως τότε που ήμουν μαθητής.Με συνεπαίρνουν οι ιστορίες για την Κούφια Γη και γενικά όλα τα κείμενα σου.Τα κείμενα του blog είναι καταπληκτικά
και γεμάτα εικονες και περίεργους κόσμους,σκέψεις και συναισθήματα.Πραγματικά σε θεωρώ το μεγαλύτερο συγγραφικό ταλέντο των τελευταίων χρόνων,στη λογοτεχνία του φανταστικού..Συνέχισε ετσι και να ξέρεις ότι έχεις ένα φανατικό κοινό σε όλες τις πόλεις της Ελλάδας...Γι'αυτό θα έπρεπε κάποια στιγμή να έρθεις και επαρχία(Πάτρα)
για κάποια διάλεξη.Keep walking...

GIANNIS PLAKAS είπε...

Παντελή Καλή Χρονιά.Σε πεθύμησα φίλε και ελπίζω να σε πετύχω σε καμια περιπλάνηση σου στην πόλη μας...

prasino liker είπε...

Kαλη χρονια Κε Γιαννουλακη.Να συνεχισετε να ειστε ενας παντοτινος ονειροπολος.Να απολαμβανετε αυτο που λεγεται ζωη αν και νομιζω οτι εσεις το εχετε καταφερει.Παντα δημιουργικος και να μας προσφερεται το διαφορετικο μεσα απο το γραψιμο σας.

Π. Β. Γ. είπε...

Σας ευχαριστώ για τις σκέψεις σας και τις ευχές σας. Καλή Χρονιά σε όλους σας. Καλή τύχη, υγεία, και καλή δύναμη.
Πολλά έχουν να γίνουν και θα είναι μια ενδιαφέρουσα χρονιά μεγάλων αλλαγών για όλον τον κόσμο.

Π. Γ.

Ανώνυμος είπε...

Καλησπερα κυριε Γιαννουλακη ειμαι ενας θαυμαστης και αναγνωστης σας.Γνωριζω προσωπικα 2 τουλαχιστον ατομα που εχουν καποια επαφη με σας.Θα ηθελα απλα να σας ευχηθω καλη και δημιουργικη χρονια γεματη χαρα και υγεια.Ελπιζω καποτε να συναντηθουμε και να μιλησουμε αυτοπροσωπος κυριως για Megapolisomancy θεματα.Σας ευχαριστω για ολες τις μαγικες νοητικες περιπλανησεις μου χαρισατε...

ekptwtos είπε...

SE EYXARISTW MESA APO THN KARDIA MOY GIA OLA!!!!ME DAKRYA STA MATIA.....EKPTWTOS.....