Παρουσιάσεις Νέων Βιβλίων


Στη Θεσσαλονίκη
την
Παρασκευή 11 Δεκεμβρίου 2009, στις 7:00 μμ, στο βιβλιοπωλείο "Ψαρράς",
(Φιλικής Εταιρίας 39, απέναντι από το σινέ "Μακεδονικόν")
θα είμαι στο πάνελ της παρουσίασης του νέου βιβλίου
του καθηγητή Χρίστου Γούδη, με τίτλο "Αλλού και Κάπως",
όπου και θα μιλήσω, μαζί με τον κ. Γούδη και άλλους αξιόλογους καλεσμένους.

Στην Πάτρα
θα βρίσκομαι το
Σάββατο 19 Δεκεμβρίου 2009, στις 7:00 μμ, στο ξενοδοχείο "Βυζαντινό",
όπου θα μιλήσω στο πάνελ της παρουσίασης της νέας πανηγυρικής έκδοσης του θρυλικού "Λεξικού του Ηλίου" από το "Ίδρυμα Ιωάννη Πασσά" και τις εκδόσεις "Τάλως",
σε πάνελ μαζί με τον καθηγητή Χρίστο Γούδη και με τον εκδότη Τάλω Φουράκη
και άλλους αξιόλογους καλεσμένους.

Νομίζω ότι οι δύο αυτές εκδηλώσεις για βιβλιόφιλους,
σε Θεσσαλονίκη και Πάτρα,
θα έχουν μεγάλο ενδιαφέρον...

Π. Γ.

14 comments:

Ανώνυμος είπε...

ημουν στην παρουσιαση του βιβλιου του κου Γουδη.
Ειπες 1 πολυ μεγαλη απλη και υπεροχη κουβεντα.
Ανθρωπακια....ενιωσα απιστευτα αδρανης γυρισα την ζωη μου πισω να δω την αδρανεια μου την σκλαβια μου

Ανώνυμος είπε...

και το "δε καναμε με κανεναν συμβολαιο να ζουμε ευτυχισμενοι στη γη" δωσε το στους ψυχολογους να το κανουνε επιγραφη στην εισοδο των ιατριων τους

Ανώνυμος είπε...

pantelo na eisai kala re

Ανώνυμος είπε...

κυριε Γιαννουλακη επειδη εκτιμω πολυ την γνωμη σας θα ηθελα οποτε μπορεσε να πειτε την αποψη σας για τα βιβλια του zacharia sitchin.Δεν ξερω αν εχετε αναφερθει πιο παλια σε καποιο τευχος του strange και για αυτο ζητω συγνωμη απλα εχω κολλησει τελευταια με τα βιβλια του και δεν ξερω κατα ποσο αυτα που γραφει ειναι σωστα.Ευχαριστω.

chef είπε...

malakies opws panta

Π. Β. Γ. είπε...

@Ανώνυμος-1:
Ναι, το ίδιο έκανα κι εγώ όταν κάποτε συνειδητοποίησα πόσο ανθρωπάκια είμαστε. Δεν είμαι πια ανθρωπάκι, ή έτσι νιώθω. Κι ελπίζω κάποτε όλοι μας να φτάσουμε στον Υπεράνθρωπο. Το εύχομαι ολόψυχα και ειλικρινά για όλους μας, ανεξαιρέτως.

@Ανώνυμος-2:
Αληθινά, αν οι ψυχολόγοι μπορούσαν να αποδεχθούν μερικές υπερβατικές αλήθειες, όλα θα άλλαζαν σε αυτούς τους τομείς (και, φυσικά, στα ιατρεία τους). Υπάρχουν, όμως, αρκετοί αληθινά αξιόλογοι επιστήμονες σε αυτούς τους χώρους, κυρίως στο εξωτερικό, δυστυχώς.

@Ανώνυμος-3:
Να είσαι κι εσύ καλά, ευχαριστώ, καλές γιορτές.

(συνέχεια)

Π. Β. Γ. είπε...

(συνέχεια)

@Ανώνυμος-4:
Αγαπητέ Συνταξιδιώτη, η άποψή μου για τα βιβλία τού Ζacharia Sitchin (Ζαχαρία Σίτσιν) δυστυχώς θα απαιτούσε ένα μεγάλο ειδικό κριτικό άρθρο (ίσως το κάνω κάποια στιγμή), οπότε εδώ με δυο λόγια:
Είμαι ο εκδότης των τριών πρώτων βιβλίων του στα ελληνικά (Ο Δωδέκατος Πλανήτης - Η Σκάλα προς τον Ουρανό - Οι Πόλεμοι Θεών και Ανθρώπων), όταν ακόμη είχα τότε τις εκδόσεις «Αρχέτυπο» (όχι πια). Κι έτσι, (αν και δεν τα επιμελήθηκα εγώ ο ίδιος, όπως θα ήθελα, παρά μόνο τα επέλεξα και τα εξέδοσα), αυτά τα τρία βιβλία του μόνο έχω διαβάσει.
Παρ' όλο που βρίσκω πάρα πολύ ενδιαφέροντα τα βιβλία τού Σίτσιν, σε ειδικές γραμμές δεν συμφωνώ με τις θεωρίες του, οι οποίες συχνά βασίζονται σε πολλά λάθη και στην «εμμονή» του με τους Σουμέριους, αλλά σε γενικές γραμμές συμφωνώ με το κεντρικό concept.
Να σημειωθεί ότι τα βιβλία του αυτά, παρ' όλο που τώρα έγιναν γνωστά στην Ελλάδα, είναι πολύ παλιά: 1975, 1980, 1984.
(Έχουν αλλάξει πολλά από τότε σε αυτού του είδους τις μελέτες, και ακόμη και στη μελέτη του πολιτισμού των Σουμερίων). Καταλαβαίνεις, έτσι, ότι λειτούργησε κάπως καθυστερημένα από τότε ως «Αμερικανός» «ανταγωνιστής» του Έριχ Φον Νταίνικεν, αν και όλοι αυτοί με τις θεωρίες αυτές έχουν σαφέστατα επηρεαστεί από τον Νταίνικεν και τους προπάτορές του (μεγάλο θέμα) περί «αρχαίων αστροναυτών θεών» κλπ. Εγώ, συμμερίζομαι σε μεγάλο βαθμό τις θεωρίες του Νταίνικεν, σε γενικές γραμμές, και, ίσως μέσω αυτών, συμμερίζομαι και ορισμένα του Σίτσιν.
Με ξενίζει λίγο το γεγονός ότι ο Σίτσιν είναι κολλημένος με τους Σουμέριους, παρακάμπτοντας τελείως άλλους πολιτισμούς (όπως ο ελληνικός ή ο αιγυπτιακός), κάτι που το βρίσκω μάλλον επιτηδευμένο ή ακόμη και κατευθυνόμενο.
Συμφωνώ με πολλά που έχει τονίσει περί των Anunnaki, συμφωνώ ότι υπήρξε ένας πλανήτης που καταστράφηκε στη σημερινή ζώνη των αστεροειδών (ανάμεσα στον Άρη και στον Δία), (άλλωστε όλα αυτά δεν είναι δικά του), αλλά σαφέστατα δεν συμφωνώ με τα περί του «πλανήτη Νιμπιρού», τουλάχιστον όχι όπως προσπαθεί να τα εγκαθιδρύσει ο Σίτσιν και οι «οπαδοί» του.
Ο Σίτσιν έχει βασίσει την «κοσμογονία» του, κατά κύριο λόγο, στο Σουμεριακό Έπος της Δημιουργίας, το Enuma Elish,(αν και δεν το ξέρουν αυτό πολλοί από τους αναγνώστες του), και στην ουσία προσπαθεί να ερμηνεύσει όλα όσα λέγονται εκεί και να τα «αποσυμβολίσει» ώστε να ταιριάζουν με τις ερμηνείες του.

(συνέχεια)

Π. Β. Γ. είπε...

(συνέχεια)

Όμως:
α)δεν καταλαβαίνω γιατί οι Σουμέριοι έπρεπε να τα πουν συμβολικά, τόσα σημαντικά πράγματα, και δεν τα έγραφαν κανονικά, σαν καλοί άνθρωποι, αν ήθελαν να πούν αυτά που «αποσυμβολίζει» ο Σίτσιν, αλλά προσπάθησαν να διατηρήσουν μια γνώση που θα χαθεί μαζί με τον «συμβολισμό της», δηλαδή μια τρύπα στο νερό. Αν τα παρέλαβαν και οι ίδιοι «συμβολικά», τότε δεν ισχύουν οι θεωρίες του Σίτσιν για τους Σουμέριους.
β)Ο Σίτσιν έχει κάνει πάρα πολλά μεταφραστικά λάθη από τα σουμεριακά, που από τότε που έγραψε τα βιβλία του μέχρι σήμερα οι γνώσεις μας για αυτά έχουν αυξηθεί, και είναι πλέον φανερά τα λάθη του (και συμφωνώ με τους ειδικούς που το τονίζουν αυτό σε κριτικές τους, έχουν δίκιο).

Παρ' όλα αυτά, τα βιβλία του Σίτσιν χαρακτηρίζονται από πάρα πολλές ειδικές γνώσεις, που σχετίζονται με αυτά τα ενδιαφέροντα θέματα περί εξωγήινων θεών, και είναι τέτοια η εμμονή του με τους Σουμέριους που κατέληξε να είναι αρκετά ειδικός και έχει συγκεντρώσει πάρα πολλές πληροφορίες και συσχετισμούς και ιδέες μέσα στα βιβλία του, που, αν και διαφωνώ εγώ -ή όποιος άλλος- με τις λεπτομερείς θεωρίες του, είναι πολύ ενδιαφέρουσες οι πληροφορίες αυτές καθ' αυτές που συγκέντρωσε και χρησιμοποιεί για να επιχειρηματολογήσει, (και συχνά ο ενδιαφερόμενος γι' αυτά τα θέματα βγάζει απ' αυτές άλλα συμπεράσματα από αυτά του συγγραφέα). Αυτό ισχύει όχι μόνο για τα βιβλία του Σίτσιν, αλλά και για πολλά άλλα.
Επομένως: εγώ συμφωνώ με το κεντρικό concept του Σίτσιν (που όμως δεν είναι δικό του), διαφωνώ με τις λεπτομερείς θεωρίες του, αν και τις βρίσκω ενδιαφέρουσες, τον θεωρώ επιτηδευμένο σε πολλά, και λάθος σε άλλα, αλλά θεωρώ χρήσιμα τα βιβλία του στα πλαίσια μίας ευρύτερης μελέτης των ζητημάτων αυτών.


@chef :
άγνωστέ μου κύριε (ή κυρία), δεν είστε υποχρεωμένος να ασχολείστε με πράγματα που θεωρείτε «μαλακίες», (και είναι σεβαστό αυτό), ούτε και σάς υποχρεώνει κανείς, πέρα από τις τυχόν έμμονες ιδέες σας. Οπότε, δεν καταλαβαίνω ποιο είναι το πρόβλημά σας, εκτός από το ότι είστε ο ίδιος το πρόβλημα σας, κατά τη γνώμη μου.



Ευχαριστώ τους φίλους για την επικοινωνία.
Καλές Γιορτές!

Π. Γ.

Ανώνυμος είπε...

κυριε Γιαννουλακη ευχαριστω παρα πολυ για την απαντηση σας.Εχω διαβασει τον "κρυφο κοσμο" ο οποιος ειναι πολυ κατατοπιστικος σε αυτο το θεμα αλλα φανταζομαι οτι θα χρειαζοταν να γραψετε ενα ολοκληρο βιβλιο μονο για αυτο...μεχρι να το κανετε παντος θα το ψαξω διαφορετικα γιατι πραγματικα ο sitchin το παρατραβαει λιγο και βεβαια δεν αναφερει καθολου αλλους πολιτισμους οπως πολυ σωστα ειπατε.

giorgos είπε...

Απο καιρο ηθελα να επικοινωνησω μαζι σου αλλα ολο το καθυστερουσα.Διαβαζω το strange απο το πρωτο τευχος,αρα καταλαβαινεις τις αποριες μου αλλα θα τις αφησω για την επομενη φορα γιατι δεν τελειωνουν.Θα ηθελα να σε ρωτησω για τον κ.Αριβανη και το βιβλιο του και ποτε θα βλεπουμε πιο συχνα αρθρα του.Οπως καιτη γνωμη του για τον πολεμο που γινεται μυστικα στον πλανητη μας(μαγικοπολιτικο,ματριξ,σκεπτομορφες,αλιενς κλπ.)που εχε αναφερει παλαιοτερα στο ενθετο stranger κ γενικα στις συνεντευξεις κ αρθρα του.Καικατι τελευταιο,γιατι σταματησαν να γραφουν τα παιδια (στηλη υδραγυρου),οπως και νεοτερα του θεματος Καστανεντα κ για κατι για βιβλιο που ειχες αναφερει οτι θα ετοιμασεις.Ελπιζω να μη σε κουρασα.ΚΑΛΗ ΧΡΟΝΙΑ ΣΕ ΟΛΟΥΣ,μακαρι να φυγει η σκια απο τις καρδιες μας.ΥΓ.Το ματριξ ραγιζει οταν σε βλεπουν τα αστρα.Εις το επανειδην.

giorgos είπε...

Υ.Γ.Νο3 Συγνωμη για το διπλο email και μερικα λαθη (κοιτουν), καινουριος γαρ...

ΜΑΤΑΙΟΤΗΣ είπε...

Παντελη, στην Κυπρο ποτε θα βρισκεσαι?
Μετα απο τοσα χρονια γνωριμιας μεσα απο τα συγγραματα σου, νομιζω πρεπει να ερθεις και κατα δω....
τι λες?

ΜΑΤΑΙΟΤΗΣ είπε...

Παντελη στην Κυπρο ποτε θα σε δουμε..
τοσα χρονια σε μαθαμε μονο απο τα συγγραματα σου..
τι λες?

Π. Β. Γ. είπε...

Θέλω πολύ να έρθω στην Κύπρο για τους αναγνώστες και φίλους μου, αλλά, επειδή δεν γνωρίζω πολλούς ανθρώπους εκεί, δεν είναι εύκολο να διοργανωθεί εκεί μία ομιλία μου ή κάτι τέτοιο (δηλαδή να το οργανώσει κάποιος για λογαριασμό μου -και δεν γνωρίζω και το σχετικό τοπίο, τοπικά). Γι' αυτό και δεν έχω εμφανιστεί δημοσίως στην όμορφη Κύπρο τόσα χρόνια.
Αν δεν με καλέσει κάποιος κάποτε, λοιπόν, θα το κάνω όταν ο ίδιος κάποτε ταξιδέψω ξανά στην Κύπρο για άλλους λόγους, και έτσι το διερευνήσω κατ' ιδίαν, ή συναντήσω την ανάλογη ευκαιρία.
Ελπίζω το συντομότερο.
Ευχαριστώ για το ενδιαφέρον σας.
Π. Γ.