“ΑΟΡΑΤΟ ΚΟΛΛΕΓΙΟ”.
Η ΑΛΗΘΕΙΑ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΑΡΧΑΙΟΥΣ ΕΛΛΗΝΕΣ ΦΙΛΟΣΟΦΟΥΣ
Θέλησα να γράψω και να παρουσιάσω αυτήν την μικρή διεισδυτική μελέτη (η συγγραφή της οποίας κυρίως οφείλεται στους ανά τους καιρούς μελετητές της Ελληνικής φιλοσοφίας και όχι σε εμένα αποκλειστικά) επιδιώκοντας να επικεντρωθώ –και να επικεντρώσω την προσοχή του αναγνώστη μου– σε ορισμένα ζητήματα σχετικά με το αρχαίο Ελληνικό πνεύμα, όπως εκπορεύτηκε αποκλειστικά από τους αρχαίους Έλληνες φιλόσοφους, τα οποία έχουν υποστεί πολλές και μεγάλες παρεξηγήσεις.
Αλλά και επιδιώκοντας να διηγηθώ, λίγο καλύτερα απ’ όσο έχει επιχειρηθεί μέχρι τώρα, τις αληθινά παράξενες ιστορίες των φιλοσόφων, οι οποίοι συχνά συνάντησαν μεγάλα εμπόδια στο έργο τους και στην σύγκρουσή τους με το αρχαίο κατεστημένο και το αρχαίο ιερατείο και την πολιτεία, και στην ζωή τους σε μια κοινωνία που είχε ελάχιστη κατανόηση για την φιλοσοφία και για τους ιδιαίτερους ανθρώπους που αναζητούσαν την αλήθεια. Γεγονός θαυμαστό όταν αναλογιστεί κανείς τους μεγάλους θριάμβους που αυτοί οι λιγοστοί προσέφεραν στο διαχρονικό ανθρώπινο πνεύμα.
Όλοι ανεξαιρέτως οι αρχαίοι Έλληνες φιλόσοφοι ήταν πάρα πολύ παράξενοι άνθρωποι, τελείως ασυνήθιστοι τύποι, εκκεντρικοί, πολυσχιδείς και πολυμαθείς, ιδιότροποι, παρεξηγημένες μεγαλοφυΐες, απόλυτα πρωτοποριακοί και μεγάλοι επαναστάτες με τον τρόπο τους, στην θεωρία ή στην πράξη.
Αν κυκλοφορούσαν σήμερα ανάμεσα μας, όλοι θα τους θεωρούσαν είτε τρελούς, είτε γραφικούς, είτε μυστηριώδεις, είτε επικίνδυνους αιρετικούς, είτε ανατρεπτικούς, είτε τελείως ακατανόητους τύπους, μάγους, μυστικιστές, τρελούς επιστήμονες, εξωφρενικούς εκκεντρικούς διανοούμενους, υπερβάλλοντες σχολαστικούς δασκάλους, ή ευφάνταστους συγγραφείς, ονειροπαρμένους και τελείως φευγάτους καλλιτέχνες. Κανένας δεν θα τους παραδεχόταν αν ήταν σύγχρονοί μας, όπως τους παραδέχονται τώρα που είναι αρχαίοι και κλασικοί.
Πίστευαν σε πολύ παράξενα πράγματα, είχαν τελείως παράδοξες ιδέες, συνήθως απαράδεκτες για την εποχή τους (συχνά και για την δική μας), οι περισσότεροι ήταν κοσμοπολίτες, εξόριστοι ή αυτοεξόριστοι, περιηγητές, παράξενοι διανοητές. Ήταν εναντίον της κοινωνίας στην μορφή που ξέρουμε, της λαϊκής θρησκείας, των λαϊκών και των δημοφιλών πεποιθήσεων, πίστευαν σε ουτοπίες και σε δικής τους επινόησης κοινωνικά, πολιτικά και φιλοσοφικά συστήματα, και στην αρετή και την αριστεία. Ήταν αληθινοί άνθρωποι, ενώ οι περισσότεροι γύρω τους ήταν μάλλον ανθρωπάρια. Αποτελούν μέχρι σήμερα μεγάλο παράδειγμα προς μίμηση, από τότε μέχρι σήμερα όχι δικαιωμένο.
Δεν συνέθεσαν το έργο τους βάσει κάποιου επίσημου Ελληνικού “πολιτισμού” (civilization, έννοια που εισήγαγε η Γαλλική επανάσταση) ή επηρεασμένοι από το εξαιρετικά ετερόκλητο κύριο σώμα του, αλλά από προσωπική έμπνευση και έρευνα και εξερεύνηση, εκκεντρισμό, αμφισβήτηση και περιέργεια, φιλομάθεια, ατομικό στοχασμό και μαθητεία μόνο δίπλα σε προγενέστερους ομοίους τους.
Στις σελίδες αυτές διηγούμαι τις παράξενες περιπέτειες τους, τις ιδέες τους, τα βάσανα που τράβηξαν, τις αγωνίες και τις πίκρες, τις διώξεις, τις καταδίκες, τις δυσκολίες που συνάντησαν και τον πόλεμο που υπέστησαν, τις παραξενιές τους, τις πρωτοποριακές θέσεις τους, τα όνειρά τους, και την ιδιαιτερότητά τους. Πράγματα που βλέπω ότι είναι άγνωστα για τους περισσότερους ανθρώπους, και που δεν τα συζητάει κανείς…
Μελετώντας και ερευνώντας τους αρχαίους φιλόσοφους μέσα στα χρόνια, ένιωσα τον μικρό συγγραφικό πόθο να κάνω κάτι για να μην χαθεί εντελώς η μνήμη του βίου τους και της θαυμάσιας ιδιαιτερότητάς τους. Αλλά και ως παρηγορία για τα δικά μας βάσανα, που αυτοί οι αξιότεροι μας είχαν περισσότερα… Το έκανα έτσι ώστε να μπορεί να διαβαστεί από τον καθένα, ακόμη και από ένα φιλομαθές παιδί (σαν κι εμένα).
Απ’ όσο ξέρουμε, η Ελληνική φιλοσοφία δεν υπήρχε πριν το 600 π.Χ. και τελείωσε ανεπιστρεπτί γύρω στον 4ο αιώνα μ.Χ. (αναμιγμένη με τη Ρωμαϊκή φιλοσοφία).
Αυτά ήταν τα χίλια χρόνια της Φιλοσοφίας.
Τα πάντα έχουν ειπωθεί από το 600 π.Χ. ως το 400 μ.Χ., χίλια χρόνια φιλοσοφίας ήταν αρκετά για την ανθρωπότητα.
Τελικά η ανθρωπότητα απέρριψε όλες ανεξαιρέτως τις προτάσεις των φιλοσόφων. Γι’ αυτό και δεν έχουν γίνει ακόμη όλοι οι άνθρωποι σοφοί, και ο σοφός άνθρωπος συνεχίζει να είναι το πιο σπάνιο πράγμα στον κόσμο.
Παντελής Β. Γιαννουλάκης
“Η Αλήθεια για τους Αρχαίους Έλληνες Φιλόσοφους”
To πολυσυζητημένο βιβλίο “Η Αλήθεια Για Τους Αρχαίους Έλληνες Φιλόσοφους”, εξαντλημένο και δυσεύρετο επί χρόνια, είναι και πάλι διαθέσιμο σε ιδιαίτερη ανανεωμένη έκδοση, σε περιορισμένα αντίτυπα κατ’ αποκλειστικότητα από το
“ΑΟΡΑΤΟ ΚΟΛΛΕΓΙΟ”.
“ΑΟΡΑΤΟ ΚΟΛΛΕΓΙΟ”.
ΓΙΑ ΝΑ ΤΟ ΠΑΡΑΓΓΕΙΛΕΤΕ :
• άμεσα online στο website του Strange
• Ή στο email του Αόρατου Κολλεγίου :
info@AoratoKollegio.com
0 comments:
Δημοσίευση σχολίου